Over altijd een goed verhaal

Zoals veel mensen die ik ken ben ik opgevoed met de gedachte ‘een goede daad verrichten daar praat je verder niet over’. Dat doe je gewoon, vanuit persoonlijk motief, zonder er aandacht op te vestigen. Het blijkt een vorm van valse bescheidenheid die mij m’n hele leven kort heeft gehouden. Tot nu toe.

De ommekeer kwam na een interview met de verkoopdirecteur van een industriële dienstverlener waar zo’n 1.300 mensen werken. Al gauw gaat het in zo’n gesprek over het schijnbaar onuitputtelijke pakket ‘producten en diensten’, om het onderscheidend vermogen in de markt uit te lichten. Maar er blijkt meer schuil te gaan achter dat portfoliogordijn. Iets wat mij opviel omdat het als goede-doelen-initiatief tussen neus en lippen door werd genoemd, maar vrijwel direct glimlachend werd weggewuifd.

Dit verhaal maakte bij mij persoonlijk meer los dan hun indrukwekkende productenlijn. Het is een anekdote waar ik nog steeds enthousiast van kan worden, hoe vaak ik er ook aan terugdenk. Iets wat haarfijn aangeeft waar de mensen achter dit bedrijf eigenlijk voor staan. Waar zij geld en middelen in willen stoppen, omdat het iets belangrijks herbergt: een onuitputtelijke bron van positieve energie.

DE ‘POD’

Zij sponsorden in 2019 een groep studenten van de TU Delft om mee te doen aan de ‘Hyperloop Pod Competition’ van Elon Musk in Californië. De hyperloop is een transportsysteem, waarin voertuigen bewegen door een vacuümbuis. Het doel van deze prestigieuze wedstrijd is het op veilige wijze bereiken van de hoogste snelheid. Vanwege de lage luchtweerstand kunnen de ‘pods’ een snelheid hoger dan 1000 kilometer per uur bereiken, op een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier. Universiteiten van over de hele wereld – waaronder TU Delft – zagen die uitdaging wel zitten. In de voorbereiding, die een jaar duurde, kwam de koppeling met het bedrijfsleven tot stand.

DE WERKELIJKHEID

De dag voor de finale sloeg het noodlot echter toe: tijdens een testrit ging de pod van het team uit Delft stuk. Een regelrechte ramp, met nog maar 15 uur te gaan om alle problemen op te lossen. De wanhoop was op de gezichten van de studenten af te lezen. Onder toeziend oog van Elon Musk, sponsors en teams uit de hele wereld, herpakten zij zichzelf en werkten de hele nacht door richting een oplossing. Met succes. In een apotheose van vreugdekreten, high fives en hier en daar een traan kwam het team in de vroege ochtend dichtbij het wereldrecord. Een uitzonderlijke prestatie. Groot respect voor de finaleplaats en voor het doorzettingsvermogen van deze jonge techneuten.

Mede mogelijk gemaakt door… de man die tegenover mij zat. Over investeren in technologie én in slimme jonge technici gesproken! Een onderneming die op deze manier deelt, investeert en doorgeeft, daar wil je toch bij horen? Het zijn dit soort verhalen waarmee je als organisatie het verschil maakt ten opzichte van je concurrenten. In een markt waarbij klanten misschien wel soortgelijke producten en diensten bij de buurman kunnen kopen. De schaalgrootte van de hulp of de strekking van het goede doel is hierbij niet van belang. Het gaat om het gevoel dat ermee wordt opgeroepen.

DE DYNAMIEK

Nadat het vuurtje was opgestookt, ontdekte ik overal initiatieven van bedrijven die werkelijk een positieve impact hebben op hun omgeving. Al vereist het wel enig speurwerk. Wat een gemiste kans! Want door uit te dragen waar je werkelijk voor staat, wat voor goeds je doet, kun je andere mensen inspireren en aan je binden. Met het bescheiden wegwuiven van fantastische initiatieven doe je jezelf, je organisatie en anderen tekort. Hoe groter de dynamiek, hoe groter het momentum. En hoe meer zakelijke doelstellingen in die positieve dynamiek worden meegesleurd.

Aangenaam kennis te maken

Mijn naam is Marco Beentjes en ik ben de initiatiefnemer van Altijd een goed verhaal.com. Al bijna twee decennia leg ik als tekstschrijver inspirerende verhalen van bedrijven en andere organisaties vast. Terwijl mijn opdrachtgevers in de spotlight staan en de vruchten plukken van mijn werk, geniet ik achter de schermen mee van het succes. Ondanks mijn lengte van 2,07 meter begeef ik mij zelden op de voorgrond. Liever produceer ik verhalen die je multimediaal kunt inzetten. Artikelen, scripts en complete producties. Natuurlijk zet ik mijzelf ook in voor het goede doel. Altijd een goed verhaal.com schenkt 10% van iedere factuur aan het positieve initiatief waar een opdrachtgever zich sterk voor maakt.