Wie goed doet, goed ontmoet

Deze boodschap is voor bedrijven die op hun eigen manier proberen de wereld een beetje beter te maken, maar hier nog onvoldoende de vruchten van plukken. “Wie goed doet, goed ontmoet”, zei mijn oma zaliger. Ja, maar wanneer dan? En gaan we daarop zitten wachten? Het oude spreekwoord is rijp voor een facelift.

Door: Marco Beentjes

“Aan het einde van de 20e eeuw is een nieuwe generatie ondernemende filantropen opgestaan. Zij investeren met kapitaal, goederen, expertise en hun netwerk om maatschappelijke impact te realiseren.” Aan het woord is Jos Rath, hij promoveerde in juli 2019 met het proefschrift ‘Entrepreneurial Philanthropy Partnerships – In Search of Alignment’. Jos stelt dat bijdragen van ondernemers aan goede doelen niet meer exclusief zijn verbonden aan barmhartigheid en naastenliefde, maar ook aan verschillende vormen van profijt. Via een partnership tonen ze de ambitie om problemen in onze samenleving op te lossen. Dit komt hun positie in de markt ten goede.

Pampers en ERIKS
Praktijkvoorbeelden zijn er genoeg. Het luiermerk Pampers werkte jarenlang nauw samen met Unicef om tetanus onder baby’s en hun moeders wereldwijd uit te bannen. Ieder pak stond voor 1 vaccin. Prachtig toch? Voor zo’n luier haalt niemand zijn neus op! Industrieel dienstverlener ERIKS liet in 2019 studenten van de TU Delft afreizen naar Californië voor de ‘Hyperloop Pod Competition’ van Elon Musk. De hyperloop is een razendsnel en duurzaam transportsysteem, waarin voertuigen bewegen door een vacuümbuis. Over investeren in nieuwe technologie én in slimme jonge mensen gesproken! Opmerkelijk detail: slechts weinig mensen hebben hiervan vernomen.

Weg met bescheidenheid
Wie verder graaft en speurt, ziet dat bekende en minder bekende ondernemingen zich positief inzetten voor doelen buiten het directe werkgebied. Zoiets doen zij met een reden. Zij willen onderdeel zijn van een community en hieraan bijdragen. Of er een goed gevoel aan overhouden. Vaak vinden zij het (mede) vallen onder hun verantwoordelijkheid. En dat is prachtig! Maar er is geen enkele reden om je terughoudend op te stellen over hierin geïnvesteerd geld en ter beschikking gestelde goederen of expertise. Wees er trots op! Het is namelijk geweldig om over te vertellen. En het ware gezicht van je onderneming maakt veel meer emotie los bij toehoorders dan het opsommen van je productportfolio. Het levert goodwill op en verbetert jouw imago. Dus: weg met valse bescheidenheid en toon je beste kant aan de buitenwereld. Ik beloof je: het wordt ‘gevreten’.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.