Ballast Nedam wil CO2-neutraal bouwen in 2030

Bij Ballast Nedam Development maakt CEO Onno Dwars zich hard voor een holistische benadering van gebiedsontwikkeling. Een opvallende stem van een vooruitstrevende groene leider in een overwegend conservatieve bouwsector. Op 14 december 2022, tijdens een presentatie op een seminar van de EDBA, nam hij zijn toehoorders mee in een positieve kijk op veranderingen.


De klimaatcrisis is nu
In zijn introductie trapte Onno Dwars af met vakantiekiekjes die vandaag de dag gewoner zijn dan ze zouden moeten zijn. Zonnebaden terwijl even verderop de bosbranden woeden. Skiën in opgespoten sneeuw, omringd door groene bergweiden. Op kaplaarzen door Venetië, als voorbode van wat Amsterdam te wachten staat. De boodschap van die confronterende beelden is helder: de klimaatcrisis gebeurt nú, maar we leven nog steeds zoals we altijd al deden. Vandaar Onno’s oproep tot bewustwording; we zitten ín die verandering, en daar moeten we ons gedrag op aanpassen. Een situatie die hij met positivisme benadert, want hij ziet vooral een wereld van kansen en hoop.


De voorbeelden die hij vervolgens schetst, bevestigen dat. Ballast Nedam heeft zich de ambitie gesteld om in 2030 CO2-neutraal te bouwen en om de bouw om te buigen naar een sector die CO2 vastlegt in plaats van uitstoot. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van biobased materialen die energiepositief zijn, ontwikkeld in samenwerking met de agrarische sector.


Van woonstraten naar leefstraten
Daarnaast benadrukt hij het belang van biodiversiteit en van een herwaardering van de natuur. Als antwoord op een zorgsysteem dat zo enorm onder druk staat, kan de natuur bijvoorbeeld veel meer worden ingezet als medicijn. De vergroening en verkoeling die zij biedt, maken dan van woonstraten weer leefstraten. Door de natuur onderdeel te maken van de economische hoofdstructuur, investeren we in preventie en in een gezonde leefstijl.


Onderdeel van de verandering

De richting die Onno Dwars schetst en ook de onderbouwing daarvan, dwingen tot snel acteren. “De geest is uit de fles”, zegt hij. De grootste bedreiging is dat we geen plan hebben, geen groter verhaal. We moeten de realiteit van de toekomst naar nú halen, en daarop anticiperen. Hoe gaaf is het dat je als ondernemer kunt bijdragen aan projecten waarmee je onderdeel bent van de verandering? Die hoopvolle ambitie is de redding voor onze samenleving. We kunnen het: gezond en gelukkig leven, in harmonie met de natuur.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.